18.06. 2020

Lanýže: nejen delikatesa ale také součást české přírody

Na území České republiky se vyskytuje několik druhů lanýžů a v minulosti se zde konaly také pokusy o jejich pěstování. Lanýže jsou potenciálně zajímavou zemědělskou komoditou, což platí zejména o lanýži letním. Návštěvníkům teplické hvězdárny bude ve čtvrtek 18. června o stále ještě trochu tajemných lanýžích vyprávět mikrobiolog doc. RNDr. Milan Gryndler, CSc. z Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Jedna z ceněných forem lanýže letního, tzv. lanýž burgundský, se na našem území vyskytuje a zdá se, že nejteplejší oblasti státu, kde se zároveň nacházejí vápnité půdy, patří do jeho přirozeného areálu. Lanýž letní je na našem území přísně chráněn a je považován za kriticky ohrožený druh. Je to mykorhizní houba, která žije v symbióze s celou řadou hostitelských dřevin, například s lískou, habrem, bukem, lípou a dubem. Je to houba, o níž toho ještě mnoho nevíme a která svá tajemství badatelům vydává jen velmi neochotně.

Přednáška mikrobiologa Milana Gryndlera začne na hvězdárně v Teplicích jako obvykle v 18 hodin.

 

 

Obrázek v článku: Sběr lanýžů. Iluminace neznámého autora ze spisu Tacuina sanitatis ze 14. století. Kredit: Public domain, via Wikimedia Commons.